slapende katten

Hulp van de dieren om ons heen

Wij mensen zijn behoorlijk ingewikkelde wezens. We denken na over de toekomst, het verleden en de mogelijkheden die we hadden. We blijven piekeren en peinzen over wat had kunnen zijn of zou moeten zijn. Dieren zijn wat dat betreft heel anders. Die leven in het moment en maken zich niet druk om niet bestaande problemen of wat ze anders hadden moeten doen. Veel eenvoudiger en misschien ook wel gezonder. Dus om te leren stoppen met piekeren, kun je een voorbeeld nemen aan de dieren om je heen.

Ontspannen als een kat

Als je goed naar dieren kijkt kun je eenvoudig zien hoe je positiever, meer ontspannen en gelukkiger in het leven kan staan. Heb je zelf een kat of zie je wel eens katten in de straat? Als er één dier is dat tevreden en “zen” is, dan is het wel de kat. Ik bewonder hoe relaxed en tevreden een kat kan zijn. Op een zonnige dag kun je een kat zien rollebollen in de zon, zonder een zorg in de wereld. Natuurlijk hebben wij mensen veel meer aan ons hoofd dan alleen maar in de zon liggen. Maar als je vijf minuten kunt nemen en net als een kat, kunt opgaan in het moment, dan voel je al meer ontspanning in je dag. Ga op de grond liggen (binnen of buiten) en laat de stralen van de zon je verwarmen. Al je zorgen doen er even niet toe. Wees mindful in het moment, hoor de vogels fluiten, laat je spieren ontspannen. Wees een kat.

Levenslustig als een hond

Een ander dier dat ons blij kan maken is de hond. Hoe somber je ook bent, van een hond word je zo weer vrolijk. Ik heb een vriendin met twee honden en als ik me triestig voel ga ik even bij haar en haar maatjes op bezoek. Ze springen enthousiast om me heen, likken me in mijn gezicht en zijn gewoon zo blij dat ik er ben! Daar kun je niet somber bij blijven. Als we in het bos wandelen, zie je ze zo blij en vol enthousiasme rondrennen, dat is een geweldig voorbeeld. Een hond neemt elke dag alsof alles nieuw is. De wereld is vol mooie dingen: geuren, kleuren en leuke mensen om te ontmoeten. Probeer net als een hond alles om je heen te zien, alsof je het nog nooit hebt gezien. Voel hoe je vrolijk wordt van het moois dat je tegenkomt. Wees een hond.

De oerkracht van de beer

Dit zijn dieren die we elke dag kunnen tegenkomen, maar ook van andere dieren kun je iets leren. Een beer staat voor oerkracht, voor verbondenheid met de aarde. Je kunt natuurlijk puur kijken naar hoe een dier overkomt, je kunt ook proberen je te voelen als dat dier. Als je je verbindt met de kracht van een beer, kun je iets van die kracht in jezelf voelen. Stel je voor dat je een beer bent. Traag schommel je door het woud, er is niets waar je bang voor bent. Je sterke, dikke poten staan op de aarde. De rust van het woud doordringt je. Je bent kalm, rustig en in je eigen kracht. Voel de sterke verbondenheid met de aarde-energie. Wees een beer.

Hulp uit de natuur

Elk dier heeft vele kwaliteiten. Zo is een kat niet alleen ontspannen en relaxed, maar ook flexibel en fel. Is een hond niet alleen vrolijk, maar ook trouw. Voel wat het dier je te zeggen heeft en kijk of je die positieve kwaliteiten in je dagelijks leven kunt gebruiken. Neem zo af en toe de tijd om te kijken wat de dierenwereld je kan brengen. Kijk ook verder dan wat er als eerste in je opkomt. Denk bijvoorbeeld aan kleine dieren als mieren en vlinders, of aan onbekendere als de schildpad of de dolfijn. Dieren, en de natuur in het algemeen, kunnen je helpen je sterker en gelukkiger te voelen. Het zijn wijze lessen van alle wezens om ons heen.