Hypnotherapie als hulp bij stress

Als je bezig bent met een zoektocht naar ontspanning en stress kwijtraken, denk je misschien niet meteen aan hypnose of hypnotherapie. Toch kan deze techniek veel bijdragen aan je mogelijkheden om te leren ontspannen. Met de hulp van een therapeut kom je in een ontspannen staat (trance), waarin je open staat voor suggesties. Hierbij zal een therapeut nooit je grenzen over gaan, en je blijft je altijd bewust van wat er gebeurt.

 

Hardnekkige gedachten

Stress wordt eigenlijk veroorzaakt door je eigen gedachten. Deze blijven hardnekkig volhouden dat er iets is om bang voor te zijn (de toekomst, dat examen, je werk dat nooit afkomt enz.). De angst zorgt voor grote hoeveelheden adrenaline in je lijf, wat ook voor lichamelijke spanning zorgt. Als de achterliggende gedachten en de angst verminderen, zal ook de stress afnemen. Hier kan hypnotherapie bij helpen.

stoppen met piekeren

De therapeut zal je in een ontspannen staat brengen. Je blijft bij alles bewust aanwezig, alleen zul je je heerlijk ontspannen voelen. Je geest is nu open voor aanwijzingen of suggesties. De gedachte hierbij is dat de oorzaken van veel angsten en vormen van stress zich in het onderbewustzijn bevinden, hier heb je vaak geen grip op. De hypnotherapeut kan hier als het ware aan sleutelen en je de juiste weg op helpen. Belangrijk hierbij is om te weten dat je nooit dingen zal doen die je normaal gesproken ook niet zal doen. De hypnose programma´s op tv waarbij men mensen doen laten geloven dat ze bijvoorbeeld een bepaald dier zijn, zijn dus echt onzin…

stoppen met piekeren

Op zoek naar de oorzaak van angst door regressietherapie

Tijdens deze trance staat kun je op zoek gaan naar de oorzaak van de achterliggende angst, zodat je daarmee aan het werk kan. De angst kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn doordat je je als kind minderwaardig ging voelen. Of misschien heb je eens een examen slecht gemaakt, ontstond er faalangst of heb je een traumatische ervaring gehad in het verleden. Deze kan je nog steeds parten spelen. In de hypnose ga je terug naar dit moment om het te herbeleven. De therapeut pelt laagje voor laagje dat stukje verleden af op een procesmatige wijze. Het gevolg is een blijvend resultaat als gevolg van dit diepgaand veranderingsproces.

 

Deze vorm van ´genezing´ noemt net ook wel regressietherapie en gaat een stapje verder dan hypnose. Omdat er bij regressie therapie behoorlijk wat emoties los kunnen komen kun je niet bij iedere hypnosetherapeut terecht. Om het probleem zo goed en gericht aan te kunnen pakken vindt altijd een intakegesprek plaats. De website van regressietherapeut Drs. Rob van Aert geeft meer antwoorden op alle vragen over deze bijzondere vorm van genezing.

Veiligheid vinden in jezelf met zelfhypnose

De therapeut kan je ook leren een veilige plek in jezelf te vinden. Deze kun je dan op elk moment zelf weer opzoeken, ook al is de situatie waarin je je bevindt wel stressvol. Zo krijg je de handvatten je gevoelens in het dagelijks leven onder controle te houden. Dus juist wanneer je op zoek bent naar een goede manier om te stoppen met piekeren dan is Hypnose iets wat ik je echt kan aanraden! Misschien niet de meest voor hand liggende maar ik zeg dan maar “baat het niet dan schaadt het niet”. Mij heeft het in ieder geval prima geholpen met het overwinnen van bepaalde blokkades en onzekerheden.

 

Denk je dat hypnotherapie ook iets voor jou kan betekenen? Via https://hypnoseinstituutnederland.nl/ kun je een goede therapeut vinden.

In een aantal interessante blogs kun je meer lezen over waar hypnotherapie je bij kan helpen.

 Een aantal voorbeelden:

  • paniekaanvallen
  • depressies
  • gewichtsverlies
  • stoppen met roken
  • trauma’s
  • fobieën
  • eetstoornissen
  • verslavingen