japanse thee

Vind rust in de Japanse theeceremonie

Verlang jij naar rust, ontspanning, naar stoppen met piekeren? Dan is het belangrijk aanwezig te zijn in het moment, mindful bezig te zijn met wat je aan het doen bent. Zo lang je in het “nu” bent, ben je niet aan het piekeren over de toekomst of het verleden. De Japanners zijn meesters in het mindful zijn. Dat kun je ook zien aan de theeceremonie. Voor een echte theeceremonie wordt alle tijd uitgetrokken, soms wel 7 uur. Maar om een beetje te kunnen genieten van de thee, het rituele van het moment, de geur en de smaak, kun je ook gewoon thuis je eigen ceremonie uitvoeren.

Ontspannen in het ritueel

Oorspronkelijk ontstond de theeceremonie in Japan in de 15e eeuw. Er wordt altijd groene thee voor gebruikt. De Japanners gebruikten geen theeblaadjes, maar vermaalden deze tot een fijn poeder. De theeceremonie bestaat eruit, dat de gastheer enkele dierbare vrienden uitnodigt, die in een speciale ruimte komen zitten. Men zit altijd op de grond, op de knieën. Dit is een teken van eerbied. Bij een echte theeceremonie is elke handeling deel van het ritueel, en er zijn erg veel regels. Ik vertel ze hier wel, maar je kunt gerust je eigen ritueel bedenken. Het gaat erom, dat je kunt ontspannen en hier heel bewust mee bezig bent. Het is een moment voor jezelf, waarbij je kunt genieten van wat je doet. Het doel van de ceremonie is te ontspannen, de Japanners noemen deze gemoedstoestand “wabi”.

De kunst van het water koken

De gastheer bereidt de thee. Deze zit in een mooi houten doosje. Er is speciaal gereedschap voor het bereiden van de thee, die allemaal Japanse namen hebben. Het kan fijn zijn als je lepels, theedoosjes en een mooi servies hebt, dat je alleen voor de theeceremonie gebruikt. Of je nu poeder gebruikt of gewone theeblaadjes, je kunt de handelingen gewoon uitvoeren. Schep de thee in een kopje of kommetje. Breng je theewater op temperatuur, het zou net niet mogen koken. De Japanners doen dat op een echt houtvuur en dan is het een echte kunst om het water op de juiste temperatuur te krijgen. Schenk het hete water op de thee. Roer het met een kleine garde of een lepel dooreen. Het theepoeder gaat dan schuimen, met theeblaadjes krijg je dat resultaat natuurlijk niet. Het gaat erom dat je aandacht besteed aan de thee, de geuren en het gevoel dat je hebt.

Thee drinken op zijn Japans

Als de thee klaar is ga je zitten en neem je het kopje in je linkerhand. Voel de warmte van het kopje, zie de damp die opstijgt. Buig je hoofd even in eerbied voor het moment (en voor de thee die voor jou in een ver land gegroeid is). Draai nu het kopje met je rechterhand, drie maal met de klok mee. Dat hoeft geen hele draai te zijn. Nu kun je langzaam drinken en alle facetten van de smaak van de thee proeven. Neem de tijd. Ben je klaar, veeg dan met je rechterhand je kopje schoon, draai het kopje drie maal tegen de klok in. Dan kun je het op de grond zetten.

De tijd nemen

Deze theeceremonie kun je zowel alleen doen, als met goede vrienden. Het is een bijzondere activiteit om samen te doen. Hoewel het misschien zinloos lijkt om veel tijd te steken in iets dat je ook in vijf minuten kunt doen, kun je overwegen of het niet waardevol kan zijn hier júist de tijd voor te nemen. Tijd voor elkaar, tijd om iets te doen waar je 100% van je aandacht in steekt. Geen afleidingen, geen vluchtige contacten, geen gepieker. Alleen zíjn, proeven, ruiken en voelen. Hoe vaak doe je dat nog? Probeer het eens uit en laat ons weten hoe het was!

Een echt Japans theeritueel heb je niet zomaar geleerd, deze staat bol van de symboliek en geschiedenis. Vind je het leuk om hier meer over te weten, dan zijn er in Nederland enkele workshops en demonstraties te vinden.

Duidelijke beschrijving en uitleg van de japanse theeceremonie: https://www.uchiyama.nl/ngtheeceremonie.htm https://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_theeceremonie

Wil je het zien zoals het gedaan wordt? Bekijk dit filmpje op youtube: