muziek ontspanning

De kracht van klank en muziek

Als je last hebt van piekeren, kan muziek een helende en rustgevende invloed hebben op hoe je je voelt. Muziek kan je helpen ontspannen en in een vrolijker stemming brengen. Ben je gestrest? Voel je je geïrriteerd, gespannen of gefrustreerd? Zet dan muziek op die je mooi vindt, laat de klanken tot je door dringen en voel je tot rust komen.

Breng je energie in trilling

Wij zijn allemaal energie in de vorm van een lichaam. Die energie is altijd in trilling en als je emoties voelt brengen die je energie in een andere trilling. Muziek en alle klanken zijn ook trilling. Door muziek op te zetten die voor jou veel betekent of met je resoneert, kan dat je helpen emoties te verwerken en je energie weer in een hogere trilling te brengen. Muziek brengt je hersenhelften weer weer in balans.

Alle muziek helpt

Bijna iedereen houdt van muziek. Je hebt zelf vast ook wel eens gezegd: “Van dat liedje wordt ik altijd weer blij.” Of dat een bepaald nummer je raakt, of dat je fijne herinneringen hebt bij een muziekstuk. Dat is de muziek die met je resoneert, die je kan helpen weer in een goede stemming te komen. Als je niet kan stoppen met piekeren, als je spanning voelt in je lichaam, zet deze muziek dan op. Het maakt niet uit wat het is, want het gaat niet om de soort muziek. Het gaat erom dat het bij jou past. Je hoort vaak dat bepaalde muziek beter zou zijn dan andere, zoals klassieke muziek of new age muziek. Maar het gaat er echt om wat met jouw energie en emoties resoneert. Of dat nu dance, hard rock of pop muziek is. Als het bij je past is het helend voor jou.

Zingen geeft je energie

Zingen is eveneens iets dat genezend kan werken. Door te zingen haal je diep adem en breng je je bloed en energie in beweging. Maar daarbij kun je ook nog eens diepgevoelde emoties uiten. Zing uit volle borst mee met een liefdeslied of een nummer dat boosheid uit, en je doorvoelt en uit ook je eigen emoties. Ik vind zelf dat er weinig kan tippen aan de rust en opluchting die je daardoor kunt gaan voelen. Zorg dat je er ook nog lekker bij danst en je lichaam mee laat “zingen”. Dan heeft muziek je geholpen om weer helemaal in je eigen energie te komen.

Ontspanning met mantra’s

Een bijzondere categorie muziek die fijn is om tot rust te komen en positieve energie te geven, zijn de mantra’s. De mantra komt uit het hindoeïsme, maar ook het boeddhisme kent ze. Een mantra is een kort gebed dat gezongen wordt. Het mooie is dat het altijd positieve, energiegevende uitspraken zijn. Meestal zie je ze ook in een vreemde taal, het sanskriet. De oorspronkelijke mantra’s zijn eeuwenoud. Iedereen kent wel het woordje Ohm, en misschien ook de mantra Ohm Mani Padme Hum. Dit betekent “de parel in de lotusbloem”. De betekenis is in het kort, dat een lotusbloem uit modder groeit. Hoe moeilijk iets soms zo is, uiteindelijk reis je er bovenuit en kom je tot bloei. Dan vind je wijsheid en schoonheid. Door mantra’s herhaaldelijk te zingen of

op te zeggen, doordringt de energie van de woorden je en zul je je opgewekter gaan voelen. Door de herhaling van de mantra, zul je je ook niet meer op je piekergedachten focussen. Het is fijn om ze alleen te zingen, maar mantra’s werken helemaal prachtig als je ze in een groep zingt.

Mantra’s voorbeelden

Ohm Mani Padme Hum

Ohm Shanti Ohm

(ik buig voor de innerlijke vrede)

So Hum

So Hum betekent Ik Ben. Het geeft je een diep geaard gevoel. Maar het staat ook voor het ritme van alles, van jezelf en het universum.

Zelf ben ik een fan van de mantramuziek van Tim Wheater, maar er is op youtube veel over te vinden en mooie muziek om te beluisteren. Geniet van de mooie klanken, luister of zing gewoon mee. Gayatri mantra:

Ohm Mani Padme Hum:

 

Muziek om je positief te doen voelen: Jason Mraz – World as I see it

93 million miles

 

Informatie over mantra’s http://www.innerned.org/mantra1.html