stoppen met piekeren

Verstandig omgaan met social media

We staan in verbinding met de hele wereld. Dat heeft zijn voordelen: we weten meer over elkaar en over andere landen. We kunnen kennismaken met culturen, muziek, voeding en hobby’s. We blijven op de hoogte van wat onze vrienden en familie doen en kunnen meeleven met elkaar. Maar er zijn ook nadelen verbonden aan het in contact staan met deze constante stroom van informatie. Hoe kom je aan rust toe, als elk moment een bericht kan binnen komen? Hoe zorg je voor jezelf als je het gevoel hebt dat je altijd bereikbaar moet zijn?

 

Bewustzijn van je eigen handelen

Omgaan met social media vraagt om bewustzijn. Ben je je bewust van hoe vaak je je mobiel erbij pakt? Hoe vaak je je e-mail checkt, hoe vaak je gestoord wordt door een melding, als er weer een bericht binnenkomt? De meeste mensen grijpen achteloos naar hun smartphone of kijken op hun computerscherm zodra er een piepje klinkt. Niet alleen veroorzaken al deze meldingen een reactie in je lichaam (de constante stroom van geluiden en indrukken kan stress opwekken), maar ze storen je concentratie en zorgen ervoor dat je je minder goed verdiept in waar je mee bezig bent. Soms voelen mensen een enorme druk om op de hoogte te blijven, om te voldoen aan de eis om iedereen aandacht te geven.

Maak een bewuste keuze

Wat je kunt doen is zorgen dat niet elk bericht met een melding gepaard gaat. Zet de berichten van Facebook bijvoorbeeld uit. Of geluiden van bepaalde groepen van Whatsapp of als er een e-mail binnenkomt. Je kunt ook al het geluid uitzetten. Dit zorgt voor een drastische vermindering van binnenkomende prikkels. Voordeel hiervan is dat je zelf gaat bepalen wanneer je inkomende berichten bekijkt. Je wordt niet meer geleefd door je smartphone. Kies een, twee of drie momenten per dag uit, wanneer je je e-mail of whatsapp bekijkt en beantwoordt. Je kunt ook zelf bepalen welke social media je eigenlijk wilt (blijven) gebruiken.

Sociale druk

Soms voelt het als een verplichting van buitenaf en wil je mensen niet teleurstellen. Maar het blijft jouw keuze! Hoe minder social media je gebruikt, hoe minder inbreuk op je eigen levenswijze en misschien ook wel je geestelijke gezondheid. Veel mensen zijn ook bang om iets te missen. Maar het is belangrijk om zelf te bepalen wat jij belangrijk vindt. Als je graag berichten op Facebook leest is dat prima. Maar voel je je verplicht door anderen? Vind je het leuker om eigenlijk iets anders te doen dan andermans belevenissen te bekijken? Volg dan je eigen weg en zet Facebook uit. Als je mensen duidelijk maakt dat je wat afstand neemt van social media, dan weten ze dat. Je zorgt voor jezelf en minder stress in je leven. Stoppen met piekeren wordt zo stukken makkelijker!

 

Eigenwijs?

We worden gemakkelijk meegesleurd in de stroom van het leven. En dat geldt ook voor de grote hoeveelheid beschikbare informatie. De druk van buitenaf is groot. Heb je dit bericht gezien, heb je mijn foto gezien, heb je mijn mail gelezen? Als je niet binnen een dag of zelfs een uur reageert, raken veel mensen al gefrustreerd of zelfs bezorgd. Ik kies ervoor om zelf mijn eigen tijd in te delen en laat me niet leiden door wat anderen mij sturen. Ik vind het belangrijk mijn hart te volgen. De mensen om mij heen weten dit. Als ze me een bericht sturen, krijgen ze heus bericht. Alleen ik bepaal zelf wanneer. En dat geeft heel veel rust.

 

dus…

  • Wees voorzichtig met en ben jezelf bewust van wat je deelt
  • zorg ervoor dat de tijd dat je aan social media spendeert acceptabel is
  • Privacy-instellingen zijn er niet voor niets, gebruik deze optimaal
  • doe niet mee aan de populariteitswedstrijd!
  • vermijd een groot netwerk