stoppen met piekeren

Help je meditatie vooruit door ruis/White noise

Om te mediteren is het fijn als het stil is om je heen. Maar toch dringen vaak de geluiden van alledag tot je door. Dat is ook geen probleem als het gaat om vogels die zingen, voetstappen die voorbij komen of zo af en toe een auto. Deze geluiden laat je langs je heen gaan, je focust je op je binnenwereld, niet op de buitenwereld.

 

White noise bij meditatie

Soms kan het echter moeilijk zijn om geluiden buiten te sluiten. Denk aan bijvoorbeeld bouwvakkers om de hoek met hun radio en zware machines, de huilende baby van de buren of als je in een drukke straat woont. Je meditatie is je manier om rust te vinden, om je geest te kalmeren als je veel piekert en om stress los te laten. Geluidsoverlast kan er voor zorgen dat je niet uit je meditatie haalt, wat je eruit zou kunnen halen. In die gevallen kies ik ervoor om te mediteren met white noise.

 

White noise

Simpel gezegd is white noise witte ruis. Deze ruis helpt geluiden van buitenaf weg te filteren. Doordat de ruis veel frequenties omvat, zal het allerlei geluiden overstemmen. Ruis is rustgevend, het helpt je hersenen gemakkelijker in een trance- of meditatieve staat te komen. Er zijn verschillende soorten ruis, namelijk brown noise waarbij meer bastonen klinken, white noise heeft hogere frequenties en pink noise zit tussen brown en white noise in. Voor het gemak blijf ik de term white noise gebruiken. Het mooie is dat deze geluiden tegenwoordig in handige apps zijn af te spelen of via youtube en er zijn vele varianten van.

 

Witte ruis uit de natuur

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om gewoon een ruis af te spelen via een app. Maar de natuur produceert ook ruis en die geluiden zijn heel ontspannend. Denk aan regen, de golven van de zee, een stromende beek of de wind op een vlakte. Op internet kun je mooie geluiden vinden waar zowel natuurgeluiden, zachte muziek als white noise gecombineerd worden. Een heerlijk ontspannende combinatie.

 

White noise om te ontspannen

Heb je last van geluidsoverlast als je mediteert? Maak het jezelf dan iets gemakkelijker. Met je smartphone bij de hand kun je op youtube filmpjes met white noise vinden of een handige app gebruiken. Maar ook als je geluidsoverlast ervaart gedurende de dag, tijdens je werk of waar dan ook kun je het gebruiken. Ik gebruik het als ik in de tuin zit en iemand in de buurt heeft een luid telefoongesprek waar ik van mee kan genieten. Of als ik tijdens het werk de blaffende honden van de buurtbewoners hoor en me niet kan concentreren. Geluidsoverlast kan ontzettend veel stress veroorzaken en je welzijn sterk beïnvloeden. Ook hierbij kan white noise je echt helpen. De geluiden zijn soms niet helemaal weg, maar ze verdwijnen in de ruis en storen niet meer. Gebruik hiervoor een koptelefoon, maar let op dat je het geluid niet te hard zet. Je wilt ook geen gehoorbeschadiging oplopen.

White noise is ook goed te gebruiken bij slaapproblemen (ook bij baby’s), oorsuizen, concentratieproblemen, bij werk en studie.

Zoek in de App-store voor mogelijke apps met white noise.

  • White noise generator van Relaxio
  • White Noise Calm Sounds van IslandBoy Software
  • White Noise van StudioNMD
  • Natuur geluiden van Dream_studio

(Let op eventuele in-App aankopen)

Op youtube is er het veelzijdige kanaal van Relaxing White noise (https://www.youtube.com/user/RelaxingWhiteNoise): geluiden van de natuur (onweer, golven, kabbelende beekjes) maar ook van techniek, zoals ruimteschepen, ventilatoren en nog veel meer)

Gratis af te spelen via youtube en de filmpjes spelen 10 uur lang

Ook op youtube:

Relaxing Sleep ASMR https://www.youtube.com/channel/UCZNk2huvU7zJhi0gQJ1xZMQ

Guild of Ambiance https://www.youtube.com/channel/UCvVWCrxq_aZr7fN_KpaGGTA

doe er je voordeel mee en voorkom stress en piekeren door geluidsoverlast!